Uzmanı uyardı: Aile öyküsü, kolorektal kanser riskini artırıyor

Kolorektal Kanser ve Erken Teşhis

Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel, dünya genelinde en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan kolorektal kanserin erken teşhis ve düzenli tarama testlerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Yüksel, ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunan bireyler için tarama testlerinin kritik değerini vurgulayarak, genetik faktörlerin hastalık üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu dile getirdi. Aile geçmişinde kolorektal kanser bulunan kişilerde riskin belirgin şekilde arttığını söyleyen Prof. Dr. Yüksel, birinci derece akrabalarında hastalık teşhisi konmuş kişilerin standart tarama yaşından önce tarama testlerine başlamaları gerektiğini belirtti.

Özellikle birinci derece akrabalarda erken yaşta kolorektal kanser tespit edilmesinin genetik bir yatkınlığı işaret edebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yüksel, bu durumlarda tarama testlerine 40 yaşından itibaren ya da aile üyelerinde kanser teşhisi konulan yaşın 10 yıl öncesinden başlanması gerektiğini söyledi.

‘Tarama Testlerine Dikkat Edilmeli’

Prof. Dr. Yüksel, kolorektal kanser taramalarında kullanılan yöntemler hakkında bilgi vererek, kolonoskopinin hastalığın erken teşhisinde altın standart olduğunu ve poliplerin tespit edilip çıkarılmasının kanserin oluşumunu engelleyebileceğini belirtti. Ayrıca gaitada gizli kan testi ve diğer non-invaziv testlerin de tarama programlarına dahil edilebileceğine değindi.

Genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzının da kolorektal kanser riski üzerinde etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunmasının risk faktörlerini azaltmada önemli rol oynadığını belirtti.

Bununla birlikte, aile öyküsü olan bireyler için alınan önlemlerin tek başına yetersiz olduğunu ve tarama testlerinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, genetik yatkınlığın önemli bir risk faktörü olmasına rağmen erken teşhis ve düzenli takipler sayesinde hastalığın önlenebileceğini ifade etti. Aile öyküsü olanların tarama testlerine düzenli olarak katılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yüksel, risk faktörlerini bilen herkesin doktorlarıyla tarama programları hakkında görüşmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Uzmanlar uyardı: ‘Gece açlığı’ bu hastalığın habercisi olabilir!

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.

Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında “Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor.

Vücut dönüp kendine saldırıyor: Bu hastalığa dikkat !

Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan lupus hastalığının özellikle cilt, göz ve iç organlar üzerinde belirtiler gösterdiğini ifade eden uzmanlar, lupus hastalığının etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı.