İstinafın yüküne Yargıtay ortak: Atlamalı temyiz geliyor

Adli mercilerde yaşanan yoğunluk, mahkeme sürelerini arttırıyor. Bu duruma karşı hazırlanan program olan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde, duruşmaların iki aydan fazla uzatılmaması, istinaf incelemelerinin en geç altı ay içerisinde, yine Yargıtay sürecinin de en fazla altı ayda tamamlanmasını sağlayacak mekanizma oluşturulacağına yer verilmişti.

Türkiye Gazetesi’nin aktardığına göre, yargı süreçlerinin kısaltılması için ayrıca istinaf mahkemelerinin daire ve hakim sayıları iş yüküyle orantılı şekilde artırılacak, dairelerin tek heyetle çalışması sağlanacak. Dava dosyaların ilgili dairede arşive alınmadan önce ön incelemeye tabi tutularak, görev uyuşmazlıklarının da asgariye indirilmesi sağlanacak.
Duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden çözülebilecek uyuşmazlıkların kapsamı genişletilecek.

YÜK PAYLAŞILACAK

Önümüzdeki günlerde başlatılacak çalışmalar kapsamında temyiz süreçleri de ele alınacak. Türkiye’de davaların yüzde 83’ü istinaf sürecinde tamamlanırken, yeni düzenleme ile 5 yıl ve üzeri hapis cezası öngörülen davalarda direkt Yargıtay’a başvuru imkanı sağlanacak. Böylece adli mercilerdeki iş yükü de azalacak.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan AKP kaynakları şunları kaydetti:

“Biz, 5 yıl ve üzeri cezaları kapsayan davaların doğrudan Yargıtay’a gitmesini öneriyoruz. Örneğin, kasten adam öldürme suçlarında 5 yıl ve üzeri ceza söz konusu olduğunda, davaların istinaf aşamasına uğramadan doğrudan Yargıtay’da sonuçlanmasını istiyoruz”

Bu konuda hazırlanacak taslak, AKP tarafından TBMM’ye sunulacak. Yeni öneri kabul edilirse, kasten adam öldürme, uyuşturucu suçları, çocuğa yönelik suçlar, cinsel istismar, nitelikli dolandırıcılık ve nitelikli hırsızlık gibi 5 yılın üzerinde ceza öngörülen suçlarda davalar istinafa götürülmeden doğrudan Yargıtay tarafından incelenecek. “Atlamalı temyiz” olarak adlandırılan bu model, yargı sürecini hızlandırarak mahkemelerdeki iş yükünü hafifletmeyi hedefliyor.

Related Posts

105 kişi hayatını kaybetmişti! MHP’li eski belediye başkanına 21 yıl hapis

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.

Kütahya’da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Kütahya’da ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne son saldırılarında 46 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail Ordusunun Gazze Şeridi’ne Yaptığı Son Saldırıda 46 Filistinli Hayatını Kaybetti İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yaptığı son saldırıda 46 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıda, çok sayıda kişi yaralandı…

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

DEM Parti’den TBMM’de “Genel Görüşme” talebi

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Kobani Davası’nda tutuklu bulunan diğer siyasetçiler hakkında AİHM kararlarının uygulanarak siyasetçilerin ”derhal serbest bırakılmaları için Meclis’te Genel Görüşme açılmasını” talep etti.

Hindistan’da 40 yıllık köprü çöktü, araçlar nehre uçtu: Can pazarı yaşandı!

Hindustan Times gazetesinin haberine göre, eyaletin Vadodara ve Anand bölgelerini birbirine bağlayan 900 metre uzunluğundaki köprünün iki ayağı arasındaki bölüm çöktü. Yetkililer, olay anında köprüden geçen 2 kamyon ve 2 kamyonetin nehre düştüğünü …