Bilim insanları elektrik ileten bakteri buldu!

ABD Kıyılarında Elektrik İleten Yeni Bakteri Keşfedildi

ABD’nin Oregon kıyısındaki çamur düzlüklerinde, bilim insanları daha önce bilinmeyen bir bakteri türü keşfettiler. Bu yeni bakteri, ‘Candidatus Electrothrix Yaqonensis’ adını taşıyor ve elektrik iletim özelliğine sahip.

Keşif, Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Cheng Li ve Profesör Clare Reimers tarafından gerçekleştirildi. Bakterinin, bir tel gibi elektrik iletebildiği belirlendi. Hücreleri uç uca eklenerek uzun filamentler oluşturan bu bakteri, nikelle zengin iletken lifleri sayesinde elektronları uzak mesafelere taşıyabiliyor.

Yeni tür, bilinen diğer kablo bakteri cinsleri olan Ca. Electrothrix ve Ca. Electronema’nın genetik özelliklerini bir arada barındırmaktadır. Bu durum, bakterinin, evrimsel anlamda bu iki tür arasında bir köprü olabileceğini göstermektedir. Ayrıca bakterinin yüzeyinde, diğer türlere göre üç kat daha belirgin çıkıntılar bulunmaktadır. Bakterinin elektron taşıma yeteneği, kirli tortulardan zararlı maddeleri temizleme gibi çevresel uygulamalarda kullanılabileceğini göstermektedir.

Keşfedilen bakteri, ‘Yaqona’ topluluğundan esinlenerek ‘Candidatus Electrothrix Yaqonensis’ adı verilmiştir.

Related Posts

PNG formatı 20 yıl sonra büyük değişim geçiriyor

JPEG ve GIF’in tahtını yıllardır paylaşan PNG, nihayet modern bir güncelleme alıyor. Yepyeni özelliklere kavuşacak olan PNG formatı artık HDR, animasyon ve Exif desteğine kavuşuyor.

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

Gears of War Reloaded için geri sayım başladı

Microsoft’un bu yıl tanıttığı Gears of War: Reloaded için beklenen çok oyunculu beta süreci 13 Haziran’da başlıyor. Serinin ilk oyununun tamamen yenilenmiş hali olan bu versiyon, hem nostalji hem de yeni nesil görsellik sunmayı vaat ediyor. Oyuncular …