Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Bakan uyardı: Türkiye yarın kavrulacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yarın ülke genelinde çok yüksek sıcaklıklar gözlemleneceğini belirterek vatandaşları uyardı.

Erkan Baş’tan Özgür Özel’e dayanışma ziyareti

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Adana, Adıyaman ve Antalya belediyelerine yönelik düzenlenen operasyonlar sonrası CHP’ye dayanışma ziyaretinde bulundu ve Özgür Özel bir araya geldi.

33 yıldır ilk kez oluyor, vakalar zirvede: Aşıyı reddettiler, kızamık hortladı

ABD, kızamık salgınında son 33 yılın en yüksek vaka sayısıyla karşı karşıya. Cuma günü itibarıyla ülke genelinde yaklaşık 1300 doğrulanmış vaka kaydedildi. Uzmanlar, kızamık vakalarının bu seviyelere en son yıllar önce ulaştığını söyleyerek alarm durumuna geçti.

Gerçeği karartamazsınız

Yargıdan bugün son anda ‘Dur’ kararı çıkmazsa, bu geceden itibaren SÖZCÜ TV’yi açan vatandaş kapkara bir ekran görecek. İlkeli yayıncılık tam 10 gün perdelenecek.

İsrailli askerden tüyler ürperten itiraf: Korkunç emri açıkladı

İsrail ordusunun 252. Tümeni’nde görev yapan yedek asker, verdiği röportajda ordu içinde yaşanan korkunç olayları aktardı. “Eğer bölgeye giriyorsa, kim olursa olsun öldürülmeli” emri aldıkalrını ifade eden asker, bu emirlerin çocukları, gençleri ve …

Kral Charles, 7 Temmuz saldırılarının yıl dönümünde konuştu

2005 yılında Londra’da düzenlenen ve 52 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 800 kişinin yaralandığı 7 Temmuz saldırılarının 20. yılında Kral Charles duygusal bir açıklama yaptı. Açıklamada “Hayatları sonsuza dek değişen herkes için kalpten …