Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Siyaseti sallayacak iddia: ‘Sedat Peker ile MHP barıştı, Devlet Bahçeli ile 2 kere telefonda görüştü’

Suç örgütü lideri Sedat Peker ve MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’in sosyal medyadan ‘Türkiye’ye geri dönüş’ temalı paylaşımları hakkında konuşan gazeteci Timur Soykan, Sedat Peker ile MHP’nin barıştığını, Peker’in Devlet Bahçeli ile iki defa telefonda görüştüğünü iddia ederek “Sedat Peker’in Türkiye’ye dönüşünün yolu açılıyor” dedi.

DSÖ: Dünya nüfusunun yarısı risk altında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaptığı son açıklamada gittikçe artan ve yayılan tehlikeye dikkat çekip dünya nüfusunun yarısının risk altında olduğuna vurgu yaptı.

Arap ülkeleri, yeni Papa 14. Leo’yu tebrik etti

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, yardımcısı Abdullah bin Hamed Al Sani ile Başbakan ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Papa seçilen 14. Leo’ya ayrı ayrı tebrik telgrafları gönderdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet …

ABD’den Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilime ilişkin şaşırtan yorum: ‘Bizi ilgilendirmez’

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Fox News’ta yayınlanan bir programda Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilime ilişkin açıklamalar yaptı. Vance, iki ülke arasındaki gerginliğin bir an önce yatışmasını temenni ettiklerini ancak durumun ABD’yi “ilgilendirmediğini dile getirdi.

Özgür Özel açıkladı: Ara seçim için CHP’li 22 milletvekili istifa edecek mi?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 22 CHP milletvekilinin istifa edeceği ve bu yolla ‘ara seçim’ kararı alınacağına ilişkin iddialara canlı yayında yanıt verdi.

Dağda yürüyüş yapan iki kişi tesadüfen 13 milyon değerinde altın buldu

Çekya’nın Krkonoše Dağları’nın eteklerindeki Zvičina Tepesi’nde yürüyüş yapan yapan iki kişi, 340 bin dolar (yaklaşık 13 milyon lira) değerinde altın madeni paralar ve eşyalarla dolu gizli bir hazineye rastladı. Uzmanlar, bu hazinenin II. Dünya Savaşı sırasında kaçan kişiler tarafından saklanmış olabileceğini düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir