ABD’den Türkiye’ye F-16 satışıyla ilgili açıklama

ABD’den Türkiye’ye F-16 satışında kritik bir eşik daha geçildi..

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye-ABD arasındaki F-16 görüşmelerine ilişkin ileriye doğru büyük bir adım atıldığını ve imzaların yakın olduğunu belirtmişti..

Konuyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Türkiye imzaladı

Bakanlık, Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarını satın almak için teklif ve kabul mektubunu imzaladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye, F-16 alımı için teklif ve kabul mektubunu imzaladı. Bu satış, NATO ile ortak operasyon kabiliyetine bir yatırımdır ve ABD, Türkiye ve NATO ittifakının güvenlik çıkarlarını destekleyecektir. Bu satışın sonuca ulaşması biraz zaman aldı.

Ne olmuştu

ABD hükümeti, Ocak ayında Türkiye’ye F-16 jetlerinin satılmasına onay verdi.

23 milyar dolar değerinde bir anlaşmayı işaret eden bu karar, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından geldi.

40 yeni F-16 satılacak, 79 tanesi ise yenilenecek

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Türkiye’nin 40 adet yeni F-16 alacağı, halihazırda elinde bulunan 79 tanesinin ise yenileneceği belirtildi.

AFP’ye konuşan bir ABD yetkilisi, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine verdiği resmi onaya dair tasdik belgelerinin Washington’a ulaşmadan jetlerin satışına onay verilmediğini aktardı.

Resmi onayın gelmesinden sonra ise Kongre satın alımı onayladı.

Türkiye neden F-16V uçağı ve modernizasyon kitleri almak istiyor?

F-16 uçakları Türk Hava Kuvvetlerinin asli unsuru niteliğinde olup ana vurucu gücünü teşkil ediyor. 1987 ile 2012 yılları arasında Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’nden 270 adet çeşitli modellerde F-16 uçakları satın aldı. Halihazırda Türkiye, ABD ve İsrail’den sonra en fazla F-16 uçağına sahip ülke konumunda. Başta terörle mücadele olmak üzere karşılaştığı güvenlik sorunları nedeniyle Türkiye, söz konusu uçakların en aktif kullanıcılarından biri oldu. Dolayısıyla Türk Hava Kuvvetlerinin uçak üzerinde ciddi bir deneyime ve bilgi birikimine sahip olması, yeni ve gelişmiş F-16’ların hizmete alınmasını rasyonel bir seçim kılıyor.

Diğer taraftan, Türkiye’nin envanterindeki F-16 uçaklarının birçoğunun eskimeye yüz tutması yeni uçak tedarikini gerektiriyor. Türkiye’nin F-16 envanteri Blok 30, Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ konfigürasyonlarından oluşuyor. Türkiye’nin F-16 filosunun büyük kısmının (Blok 30 ve Blok 40 konfigürasyonlarında 160 uçak) 1987 ile 1995 yılları arasında hizmete girdiği düşünüldüğünde durum daha net anlaşılabilir. Hava kuvvetlerinin en modern F-16’sı olan Blok 50+ uçakları ise yaklaşık 10 yıldır hizmette bulunuyor. Dolayısıyla beşinci nesil uçakların bazı özelliklerine de sahip olan en yeni model F-16 Blok 70 satın alınmak isteniyor.

Benzer şekilde, Türk savunma sanayisinin de F-16 uçaklarıyla uzun bir geçmişi bulunuyor. Türk firmalar geçtiğimiz yıllarda uçaklara yapısal ve aviyonik modernizasyon programları uyguladı. Bu şekilde uçakların uçuş ömürleri uzatıldı ve daha modern ekipmanlarla donatıldı. Diğer taraftan, Türkiye’nin 1987 ile 1995 arasında alımını yaptığı 160 F-16’nın ilk 8 uçağı hariç kalanının Türkiye’de üretildiği de belirtilmelidir. Benzer şekilde Mısır’a ihraç edilen 46 F-16, 1993-1995 yılları arasında Türkiye’de üretildi. Ayrıca, Türkiye geçtiğimiz 20 yıl içinde Pakistan ve Ürdün’e ait F-16’ların modernizasyonunu da gerçekleştirdi. Türkiye, yeni uçakların yanında 79 adet modernizasyon kiti de talep ederek, elindeki diğer F-16’ları Blok 70 seviyesine kendisi yükseltmeyi amaçlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx