Başkasına ait POS cihazının kullanılmasını engellemeye yönelik ek önlemler geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, Ödeme Sistemlerinde Değişiklik Yapıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mal ve hizmet satarak ödeme yapan mükelleflerin ödeme sistemlerini başka mükelleflere vermesini düzenleyen yeni bir Genel Tebliğ taslağı hazırladı.

Taslak yürürlüğe girdiğinde, perakende satış yapan mükelleflerin, ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu dışındakilerin, EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazı kullanmaları gerekecek. Bu cihaz, ödeme belgesini ve mali belgeyi tek bir belge olarak düzenlemelerine olanak tanıyacak.

Denetimlerde, mükelleflerin başka mükellefler adına kayıtlı ödeme sistemlerini kullandıkları ve bu sistemler aracılığıyla mal ve hizmet satışı yapıp tahsilat yaptıkları tespit ediliyor. Bu durum, kayıt dışı hasılat elde edilmesine veya gerçekte mal veya hizmet alınmayan bir mükellef adına gider kaydedilmesine neden olabiliyor. Genel Tebliğ taslağı, fiziki ve sanal ödeme sistemlerinin kullanımına ilişkin kuralları düzenlemeyi amaçlıyor.

Ticari Süreçler Kayıt Dışılıktan Uzak Tutulacak

Genel Tebliğ taslağıyla, ticari süreçlerin kayıt dışılığa karşı korunarak sürdürülmesi hedefleniyor. Basit usulde vergilendirilen mükellefler ve toptancılar gibi istisnai durumlar haricinde, perakende mal ve hizmet satan mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazı kullanmaları gerekiyor.

Bu mükellefler, başka mükelleflerin ödeme sistemlerini kullanamayacakları gibi, seyyar EFT-POS cihazı da alamayacaklar. Ödeme kabul eden cihazlar üzerinde çalışacak POS uygulamaları, mükelleflerin kendi adlarına bir banka veya ödeme hizmet sağlayıcısı ile anlaşma yapmaları gerekecek.

Bayilere Ödeme Sistemlerinin Kullanımı

Bayilik ilişkisi bulunan mükellefler, ana bayilerine ait ödeme sistemlerini kullanabilecekler. Bu durum, ticari iş ilişkileri kapsamında ana firmaya ait finansal hesapların ilave hesap olarak tanımlanmasına olanak tanıyacak.

Ayrıca, belirli koşullar sağlandığında, bayilere ait ödeme kabul eden cihazlara ana firmanın POS uygulaması kurulabilecek. Bu koşullar arasında en az 30 bayiye sahip olma, bayilik sözleşmesi yapma ve tahsilat bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirme gibi şartlar bulunuyor.

e-Ticaret Mükelleflerine Yönelik Düzenleme

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması gereken mükellefler, elektronik ticaret dışındaki satışlarda sanal POS uygulamalarını kullanamayacaklar. E-ticaret için mal veya hizmet temini yapan hizmet sağlayıcıları, burada konumlandırılan sanal POS’ları kullanarak ödemelerini alabilecekler.

Ayrıca, banka ve ödeme hizmet sağlayıcıları, mükelleflere uygun cihaz ve sistemler temin edecek, bunların doğru kullanıldığını izleyerek gereken önlemleri alacaklar.

Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Bir sigara grubuna daha zam: Fiyat listesi belli oldu!

Sigara fiyatları temmuz ayında art arda gelen zamlarla yükselmeye devam ediyor. Sektörün önde gelen markaları da zam dalgasına katıldı. Yeni fiyatlar tüketicinin cebini daha da zorluyor.

Bakan Kacır, Türkiye’nin fikri mülkiyette önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin fikri mülkiyet alanında önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek, “23 yıl önce yapılan patent başvuru sayısı 414’tü. Geçtiğimiz yıl 10 binden fazla patent başvurusu gerçekleşti.” dedi.