Beyindeki gizli düşman! Virüsleri uyandırıyor

Tufts Üniversitesi Araştırması: Kafa Travmaları ile HSV-1 Enfeksiyonları Arasındaki İlişki

Tufts Üniversitesi’nden biyomedikal mühendisi Dana Cairns ve ekibi, beyin dokusu modelleri üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmada, kafa travmalarının HSV-1 enfeksiyonlarını nasıl etkilediğini inceledi. Araştırmada, fiziksel hasarın ardından Alzheimer hastalığına özgü protein düğümleri ve enflamasyon belirtileri gözlemlendi.

HSV-1 virüsü, Alzheimer hastalığı riskini artıran önemli bir faktör olarak bilinmektedir. 2008 yılında yapılan bir çalışmada, Alzheimer hastalarının beyin plaklarının yüzde 90’ında bu virüsün genetik izlerine rastlanmıştı. Yapılan yeni araştırmada da, kafa travması sonrası virüsün yeniden aktive olduğu ve beyin dokusunda ciddi hasarlara yol açtığı doğrulandı.

Çalışmada kullanılan mini beyin modelleri, kafa travması sonrası eksitatör bir nörotransmitter olan glutamatın salgılanmasında belirgin bir azalma gösterdi. Ayrıca, 8 hafta yaşlandırılmış beyin dokusunun travmaya karşı daha dayanıklı olduğu, genç ve gelişmekte olan beyinlerin ise daha fazla hasar gördüğü tespit edildi.

Araştırmacılar, tekrarlayan kafa travmalarının beyindeki zararları önemli ölçüde artırdığını ve bu durumun HSV-1 virüsünün reaktivasyonuna neden olduğunu belirtti. Bu sürecin, özellikle Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişiminde önemli bir rol oynayabileceği vurgulandı.

Cairns ve ekibi, kafa travması sonrası gelişen hasarın önlenmesi için anti-enflamatuar ve antiviral tedavilerin kullanılabileceğini öneriyor. Bu tür tedavilerin, virüsün yeniden aktif hale gelmesini engelleyerek Alzheimer gibi hastalıkların ilerlemesini durdurabileceği düşünülmektedir.

Related Posts

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Uzmanlar uyardı: ‘Gece açlığı’ bu hastalığın habercisi olabilir!

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.

Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında “Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor.

Vücut dönüp kendine saldırıyor: Bu hastalığa dikkat !

Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan lupus hastalığının özellikle cilt, göz ve iç organlar üzerinde belirtiler gösterdiğini ifade eden uzmanlar, lupus hastalığının etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı.