Burun tıkanıklığı geçmiyorsa dikkat: Alerjik rinit mi, sinüzit mi? Uzmanı yanıtladı

Alerjik Rinit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Liv Hospital Ankara’dan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, alerjik rinit hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik rinitin salgın hastalıkların yerini aldığını vurgulayan Tunca, hastalığın belirtileri hakkında bilgi verdi.

Alerjik rinit, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Besin alerjileri ve çevresel etkenlerin tetikleyici rol oynadığı alerjik rinit, burun tıkanıklığı, sık hapşırık, burun akıntısı ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Dr. Tunca, alerjik rinitin ilerleyen dönemlerinde burun tıkanıklığının arttığını ve hastaların polikliniğe başvurularının arttığını belirtti. Hastalar genellikle şikayetlerinin basit bir nezle gibi başladığını ancak burun tıkanıklığının geçmediğini söylerler. Hatta bazı durumlarda akıntı ve öksürük şikayetleri alerjik astım belirtileriyle birlikte görülebilir.

Şikayetlere Boğazda Kızarıklık ve Ağrı Eklenebilir

Alerjik rinitte bakteriyel enfeksiyonlar nadiren görülür. Muayene sırasında burun içinde ödem ve tıkanıklık gözlenirken, temiz bir mukus mevcuttur. Dr. Tunca, ağız solunumu nedeniyle boğazda kızarıklık ve ağrı şikayetlerinin de zamanla ortaya çıkabileceğini belirtti.

Tat ve Koku Kaybı Yaşıyorsanız Sinüzit Olabilir

En yaygın semptomlar arasında akut sinüzit gelişen hastalarda burun tıkanıklığı, koku alımında bozukluk, tat almada bozukluk, baş ve yüz bölgesinde ağrı/basınç, koyu kıvamlı akıntılar ve öksürük bulunmaktadır. Kronik sinüzit durumunda ise, cerrahi müdahale gerekebilir. Alerjik rinitin tedavisi ve takibi önemlidir ve hastaya uygun tedavi planı oluşturulmalıdır.

Dr. Tunca, alerjik riniti önlemek veya semptomları azaltmak için hasta eğitiminin ve düzenli takibin önemini vurguladı. Belirtiler devam ederse, Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Uzmanlar uyardı: ‘Gece açlığı’ bu hastalığın habercisi olabilir!

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.

Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında “Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor.

Vücut dönüp kendine saldırıyor: Bu hastalığa dikkat !

Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan lupus hastalığının özellikle cilt, göz ve iç organlar üzerinde belirtiler gösterdiğini ifade eden uzmanlar, lupus hastalığının etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı.