Deli Dumrul yaptı işletti devretmiyor

Göcek Tüneli’nde Yap-İşlet-Devret Fiyaskosu!

Göcek Tüneli’nde yaşanan Yap-İşlet-Devret (YİD) sistemi fiyaskosu devam ediyor. İlk olarak tünelden hiçbir ücret alınmayacağı vaadiyle ortaya çıkan sistem, şimdi ise ‘devret’ maddesinde sıkıntı yaşanıyor. Müteahhit firmadan 20 yıldır para alan Göcek Tüneli, aslında 31 Aralık 2025’te Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilip ücretsiz olacaktı. Ancak sessiz sedasız devir tarihi 20 Mayıs 2030’a ertelendiği ortaya çıktı. Göcek Tüneli’nin ilk tüpünün YİD modeliyle yapımı ise 2002 yılında gerçekleşti.

Girgin’in CİMER’e tünelin 2025 sonundan itibaren ücretsiz olup olmayacağını sorması üzerine gelen cevapta, işletme süresinin 2030’a kadar olduğu ve KGM kaynaklarının bu doğrultuda olduğu belirtildi.

Devletin Tüneline de Çöktüler

Tüneli yapacak olan firma, Göcek Tüneli’ni yapacak ve 20 Ocak 2032’ye kadar işletip devretme planı yapmıştı. İşi alan Göcek Tüneli İnşaat AŞ, 2006 yılında tüneli bitirip hizmete açtı. Firma tüneli işletirken, devlet ikinci tüpü ücretsiz yapmaya karar verdi. Ancak işler beklenmedik şekilde değişti. Devlet, Göcek 2 Tüneli’ni 2018 yılında yaparak bitirdi. Fakat Şubat 2018’de Cumhurbaşkanlığı kararıyla Göcek 2 Tüneli, Göcek 1 Tüneli’ni işleten firmaya devredildi. Buna karşılık olarak Göcek 1’in devir tarihi 6 yıl 20 gün kısaltılarak 31 Aralık 2025’e çekildi. Ancak devredildikten sonra tünellerin ücretsiz olup olmayacaklarına dair CİMER’e süreç sorgulaması yapan Girgin, 2025 yerine 20 Mayıs 2030 tarihinde sözleşmenin bitirileceği ve devirle ilgili hiçbir bilginin olmadığı yanıtını aldı.

En Kısa ve En Pahalı Tünel

Girgin’in açıklamalarına göre, Göcek Tüneli Türkiye’nin en kısa ancak en pahalı tünelidir. 960 metrelik Göcek Tüneli’nden 60 lira alınırken, 119 km’lik İzmir-Aydın Otoyolu üzerinde bulunan ve Göcek Tüneli’nin 3 katı uzunluğunda olan Selatin Tüneli, 58 liraya geçilebilmektedir. Bu durum, YİD modeliyle gerçekleştirilen diğer projeler için kötü bir örnek oluşturabilir.

Kötü Örnek Olacak

Related Posts

Şirketlerin rekor net döviz açığı şubatta 155 milyar 400 milyon dolar oldu

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı, şubat ayında 7,3 milyar dolarlık artışla 155,4 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre firmaların döviz varlıkları azalırken, kısa vadeli döviz fazlası ise ciddi geriledi.

Boeing Çin’e teslim edemediği uçakları elden çıkarıyor

ABD’nin Çin’e uyguladığı yüksek gümrük vergileri sonrası teslimatlar durdu, Boeing onlarca uçağı satacak yeni müşteriler arıyor. Şirket, elindeki 41 uçağı Güney Amerika ve Güneydoğu Asya pazarlarına yönlendirmeyi değerlendiriyor.

Çin’den ABD’ye çağrı: Ticaret savaşını bitirmek için tüm gümrük vergilerini kaldırın!

Çin, ABD ile süren ticaret savaşının sona ermesi için Washington’a “Tek taraflı gümrük vergilerini tamamen kaldırın.” çağrısında bulundu. Görüşmelerin yapılmadığını vurgulayan Pekin, Trump’ın temas açıklamalarını da yalanladı.

Bakan Uraloğlu, depremden sonra çekmeyen GSM operatörleriyle toplantı yapacak

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, dün İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik depremin ardından vatandaşların iletişim sorunu yaşamasına neden olan GSM operatörlerinin yetkilileriyle bugün toplantı yapacak.

Sektörel güven endeksleri belli oldu

Güven endeksi, nisanda geçen aya kıyasla hizmet sektöründe yüzde 4,3, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,5 ve inşaat sektöründe yüzde 4,2 azaldı.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı 24 Nisan 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, güne yaklaşık yüzde 0,5 yükselişle 10.300,00 puandan başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir