Emtia piyasasında ters rüzgar: Altın dibi gördü, kakao zirve yaptı!

Emtia Piyasaları Değer Kaybetti; Altın Haftayı Zayıf Tamamladı

ABD ile Çin arasındaki gümrük vergisi anlaşması ile iyimserlik artarken, emtia piyasaları karışık bir hafta geçirdi. Altın, 6 ayın en kötü performansını sergilerken, kakaonun ton başına fiyatı yüzde 18,9 arttı.

Fed Başkanı Jerome Powell’dan Para Politikası Açıklamaları

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, “daha sık ve kalıcı arz şokları” uyarısında bulunarak, 2020’den bu yana ekonomik ortamın önemli ölçüde değiştiğini belirtti. ABD’de açıklanan zayıf enflasyon verileri ise piyasalarda etkili oldu.

Para Piyasalarındaki Fiyatlamalar ve Beklentiler

Fed’in tarife kaynaklı fiyat baskılarını izlemeye devam edeceği beklenirken, ilk faiz indirim beklentisi eylül ayına ötelenerek toplam iki indirim öngörülüyor. Bu gelişmelerle ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksi yön buldu.

Altın Ticaretinde Yaşanan Gerginlik

Altın, güvenli liman talebinin azalması ve güçlenen doların etkisiyle değer kaybederken, ons fiyatı 11 Kasım 2024’ten bu yana en kötü haftalık performansını gösterdi. Analistler, altının genellikle düşük faiz ortamlarında değer kazandığını belirterek, piyasadaki gelişmelerin altın fiyatlarını etkilediğini ifade etti.

  • Altında yüzde 2,7 değer kaybı yaşandı.
  • Diğer değerli metallerde de düşüş gözlendi: platinde yüzde 0,8, paladyumda yüzde 1,6 ve gümüşte yüzde 1,4 azalma kaydedildi.

Baz Metaller ve Ticaret Savaşları

Baz metaller, ticaret savaşlarından etkilenirken, küresel büyüme beklentileri fiyatlara destek sağladı. Ancak, tarife endişeleri ve stok fazlaları fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

  1. Bakır stokları artarken, bakırda yüzde 1,3 değer kaybı yaşandı.
  2. Alüminyumda yüzde 2,4 azalma gözlendi.

Petrol Fiyatlarındaki Değişimler ve Etkiler

Petrol fiyatları, ABD-Çin ticaret geriliminin azalmasıyla yükseldi. Küresel büyümeye ilişkin olumlu beklentiler ve haber akışları petrol fiyatlarını destekledi.

  • Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,8 arttı.
  • Doğal gazda ise yüzde 12,4 değer kaybı yaşandı.

Mısır ve Rusya’dan Buğday İhracatı

Tarım emtia piyasası, ihracat haberleri ve arz-talep beklentileriyle hareketlendi. Mısır ve Rusya arasında yapılan ortaklık duyurusu, buğday ticaretini etkileyecek gibi görünüyor.

  • Mısır’da 1 milyon 677 bin tonla en yüksek buğday ihracat satışı gerçekleşti.
  • Buğdayda yüzde 0,6 artış kaydedilirken, mısırda yüzde 1,5 azalma yaşandı.

Ayrıntılar için buraya tıklayabilirsiniz.

Related Posts

Vergi denetiminde yeni dönem: Tüm süreçler dijital ortama taşınıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sesli ve görüntülü iletişim dahil tüm vergi denetim süreçlerinin elektronik ortama taşınacağını belirterek, “Bu da mükelleflerimiz için zaman ve maliyet bakımından önemli kolaylık sağlayacak” dedi.

Ücretli çalışan sayısı yıllık arttı, aylık azaldı

TÜİK’in açıkladığı ücretli çalışan verilerine göre mart ayında sanayi çalışanı azalırken hizmet çalışanı sayısında artış oldu.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (14.05.2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yaklaşık yüzde 0,8 azalışla 11.174,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da düşüşünü sürdürerek 11.152,00 puana indi. Haziran vadeli endeks kontratı …

Buğday üretiminde korkutan kayıp

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, bu sene yaşanan kuraklık, zirai don, dolu ve fırtına felaketi nedeniyle buğday üretiminde rekolte kaybının yüzde 50’yi bulduğunu belirterek iktidarı göreve çağırdı.

Çin’de tüketici ve üretici fiyatlarında deflasyon sürüyor

Çin’de tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüş, nisan ayında da devam etti.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir?