Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

DEM Parti’den Sırrı Süreyya Önder’e suikast iddiası: Aracında düzenek bulundu

DEM Parti’den yapılan açıklamada geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder’in aracında düzenek bulunduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada “2 Nisan’da fark edildiği resmi mercilere iletildi” denildi.

Büyükçekmece Belediyesi’nden ihale alanların adı istendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Büyükçekmece Belediyesi’nden 2015-2025 yılları arasında inşaat ruhsatı verilen tüm projelerin listesini istedi.

Zehirle gelen umut! Bilim insanlarını şaşırttı, 650’den fazla kez ısırıldı! ‘Yıllardır bunu bekliyordum, harika bir duygu’

Yılan sokmaları her yıl dünya genelinde on binlerce can alıyor, yüz binlercesini ise sakat bırakıyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sıra dışı bir adam, kendisini defalarca zehirli yılanlara ısırtarak insanlık için devrimsel bir panzehirin önünü açtı.

16 yıl 8 ay hapis cezasıyla aranan firari yakalandı

Bolu’da, cinsel istismar suçundan aranan ve hakkında 16 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü, jandarma tarafından saklandığı ormanda yakalandı.

Sağından geçmeye çalıştığı TIR’a çarpan motosikletin sürücüsü öldü

Samsun’da sağından geçmek istediği TIR’a çarpan motosikletin sürücüsü 28 yaşındaki Hayri Çelik, yaşamını yitirdi.

Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerini yükseltti

Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerini yükseltti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir