Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Uykunun Önemi ve Uyku Bozuklukları: Uzmanlar Uyarıyor

Uykunun sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Meliha Aydın, uyku problemleri hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Meliha Aydın’ın verdiği bilgilere göre uykunun, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, vücudun düzenli bir şekilde fonksiyon görmesi için kritik bir ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) verilerine göre en sık karşılaşılan uyku bozukluğu olan insomnia (uykusuzluk), toplumun üçte birinde belirtiler gösteriyor. Yapılan çalışmalar, yetişkinlerin %6 ila %10’unda uykusuzluk belirtilerinin ciddi düzeyde olduğunu ortaya koyuyor.

Tedavi Edilmeyen Uykusuzluk Ciddi Sonuçlara Yol Açabilir

Uykusuzluk gibi uyku bozukluklarının tedavi edilmemesi durumunda günlük yaşamı olumsuz etkileyebileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, tedavi edilmeyen uyku problemlerinin birçok ciddi hastalığa neden olabileceğini açıklıyor. Bu hastalıklar arasında kalp sorunları, hipertansiyon, obezite, depresyon, psikolojik rahatsızlıklar ve hafıza problemlerinin olduğu belirtiliyor. Tedavi edilmeyen uykusuzluk durumunda hayati risklerle karşı karşıya kalınabileceği vurgulanıyor.

Dr. Meliha Aydın’ın açıklamalarına göre uykusuzluk tedavisinde ilk adım, uyku testi olarak bilinen Polisomnografi (PSG) yöntemidir. Bu test ile hastanın uyku esnasındaki yaşamsal faaliyetleri kayıt altına alınarak uyku apnesi gibi durumların teşhisi konulmaktadır. Uyku apnesi gibi durumlarda çoklu disiplinli bir yaklaşımın gerekliliği ve hastaların yakınlarından destek almalarının önemi vurgulanmaktadır.

Psikiyatrik Hastalıklarla Uyku Bozuklukları Arasındaki Bağlantı

Psikiyatrik hastalıkların ve uyku bozukluklarının birbiriyle ilişkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Pelin Taş, sağlıklı bir uyku düzeninin ruh sağlığı için önemini vurguluyor. Psikiyatrik hastalıkların yarısından çoğunda uyku sorunu yaşandığına dikkat çeken Dr. Taş, uyku sorunu olan hastaların da yarısından fazlasının psikiyatrik tanı aldığına işaret ediyor.

Uyku hijyeninin psikiyatrik hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Pelin Taş, düzenli bir uyku rutininin sağlanması gerektiğini ve uyku öncesinde rahatlatıcı aktivitelerin yapılmasının faydalı olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca kafein, alkol ve elektronik cihazların uyku öncesinde kullanılmaması gerektiği de önemle vurgulanıyor.

Related Posts

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Uzmanlar uyardı: ‘Gece açlığı’ bu hastalığın habercisi olabilir!

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.

Vücut dönüp kendine saldırıyor: Bu hastalığa dikkat !

Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan lupus hastalığının özellikle cilt, göz ve iç organlar üzerinde belirtiler gösterdiğini ifade eden uzmanlar, lupus hastalığının etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.