İki yeni tür keşfedildi… Dinozor-memeli av ilişkisine dair ilk doğrudan kanıt

Yeni Dinozor Türleri ve Memeli İlişkisi Üzerine Yapılan Araştırmalar

Yakın zamanda keşfedilen Huadanosaurus sinensis adlı yeni dinozor türü, güçlü çene yapısı ve sağlam boyun kaslarıyla bilim dünyasında dikkat çekiyor. Bu özellikleri sayesinde yapılan araştırmalara göre, bu dinozorun memelileri etkili bir şekilde avlayabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, Huadanosaurus’un fosili üzerinde yaptıkları incelemelerde, kemirgenlere benzer iki memeli türünün kalıntılarına rastladı. Bu bulgu, dinozor-memeli av ilişkisine dair şimdiye kadar elde edilen ilk doğrudan kanıt olarak nitelendiriliyor.

Çin Halk Cumhuriyeti ve Çin Bilimler Akademisi’nin 75. yılı anısına verilen Huadanosaurus ismi, “Huadan” kelimesiyle büyük bir kişinin ya da kurumun doğum gününü simgeliyor.

Bir diğer yeni keşfedilen tür olan Sinosauropteryx lingyuanensis, yaklaşık 1,2 metre uzunluğunda ve büyük ihtimalle kuşlarla beslenen bir dinozordu. Lingyuan şehrinden adını alan bu tür, araştırmacılar tarafından incelenen iki tür arasında benzer boyuta sahip olmasına rağmen farklı avlara yönlendikleri belirtilmektedir.

Sinosauropteryx’in tüyleri, kamuflaj işlevi görerek açık alanda bile saklanmasına olanak tanıdığı düşünülmektedir. Bu durum, dinozorun hem gündüz hem de gece avlanabileceği hipotezini ortaya atmakta. Buna karşın, Huadanosaurus’un büyük ihtimalle gece avlanan bir tür olduğu tahmin edilmektedir.

Sinosauropteryx, Sinosauropterygidae grubuna dahil edilen 1 metrelik Sinosauropteryx prima ve 2,4 metreye kadar uzanan Sinocalliopteryx gigas gibi türleri içermektedir. Bu bulgular, Jehol Biyotası’ndaki küçük teropodların farklı avlanma tarzlarına göre evrimleştiğini göstermektedir.

Araştırmacılar, bölgedeki tür çeşitliliğinin, diğer bölgelerle sınırlı etkileşimden kaynaklandığını vurgulamaktadır. Yerkabuğundaki hareketler ve dönemsel volkanik aktivitelerin, bu bölgenin izole olmasına neden olabileceği belirtilmektedir.

 

Related Posts

PNG formatı 20 yıl sonra büyük değişim geçiriyor

JPEG ve GIF’in tahtını yıllardır paylaşan PNG, nihayet modern bir güncelleme alıyor. Yepyeni özelliklere kavuşacak olan PNG formatı artık HDR, animasyon ve Exif desteğine kavuşuyor.

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

Gears of War Reloaded için geri sayım başladı

Microsoft’un bu yıl tanıttığı Gears of War: Reloaded için beklenen çok oyunculu beta süreci 13 Haziran’da başlıyor. Serinin ilk oyununun tamamen yenilenmiş hali olan bu versiyon, hem nostalji hem de yeni nesil görsellik sunmayı vaat ediyor. Oyuncular …