Kira ödemelerinde yeni dönem: Yargıtay’dan kritik karar!

Son günlerde kira ödemeleriyle ilgili çıkan uyuşmazlıklar, Yargıtay’ın son kararlarıyla gündeme geldi. Özellikle banka aracılığıyla yapılan kira ödemelerinde kiracıların haklarını koruyan bu kararlar, ödemelerin daha düzgün yapılmasına yardımcı oluyor.

BANKA ARACILIĞIYLA KİRA ÖDEMELERİNDEKİ SORUNLAR

Benzer durumların daha önce yaşandığı ancak Yargıtay’ın son kararlarının kiracıların mağduriyetini engellemeye yönelik önemli bir adım olduğu kabul ediliyor. Örneğin, kiracı L.M. her ay kira bedelini IBAN üzerinden tam olarak yatırmasına rağmen, ev sahibi dört ay sonra kira bedelinde eksiklik olduğunu iddia ederek icra sürecini başlattı.

KİRA BEDELİNDEN KESİLEN HAVALE ÜCRETİ TARTIŞMASI

Kiracı, aylık 4500 TL ödeme yapmasına rağmen bankanın 31,50 TL havale ücreti kestiğini ve bu kesintinin ev sahibinin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Kiracı, kira sözleşmesinde elden ödeme şartı olmasına rağmen ev sahibinin banka aracılığıyla ödeme talep ettiğini ve havale ücretinin kendisine ait olmadığını savundu.

Mahkeme, banka işlem ücretinin kiracıya ait olduğuna karar verip kesintiyi eksik ödeme olarak değerlendirdi. Fakat ev sahibi bu karara itiraz etti.

YARGITAY’IN YERİNİ TARAF OLDUĞU KARAR

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ev sahibinin itirazını kabul ederek, kiracının ödediği miktarın eksiksiz olarak ev sahibine ulaşmasının kiracıya ait olduğunu belirtti. Yani, banka aracılığıyla yapılan kira ödemelerinde kesilen havale ücretini kiracının ödemesi gerekiyor. Bu durum kiracının tahliyesine neden olabilecek bir sebep olarak görülüyor.

‘KİRA BEDELİ’ İFADESİ ÖNEMLİ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, banka aracılığıyla kira ödemelerinde açıklama kısmına mutlaka “kira bedeli” ibaresinin yazılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca kiracılara, sözleşme ve banka dekontlarıyla haklarını korumalarını tavsiye etti.

Yargıtay’ın bu kararları, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde önemli bir adım oldu. Kiracıların banka aracılığıyla kira ödemesi yaparken açıklama kısmına dikkat etmeleri ve dekontlarını saklamaları, hak kayıplarını önleyecektir.

Related Posts

Asgari ücrette Temmuz zammı için son viraj! Ara zam gelecek mi?

Haziran ayı enflasyon verisi yarın açıklanıyor. Bu kritik veri, memur ve emekli maaşlarından sosyal yardımlara kadar birçok kalemde belirleyici olacak. Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi ise “Temmuz’da zam gelir mi?” sorusuna yanıt arıyor.

Akaryakıt tabelaları yarın değişecek: Benzin, motorin ve LPG’ye otomatik zam!

Akaryakıt fiyatlarına yarın itibarıyla ÖTV kaynaklı otomatik zam yansıyacak. Yılın ilk 6 ayına ait Yİ-ÜFE verileri doğrultusunda benzine, motorine ve LGP’ye dikkat çeken oranlarda artış bekleniyor.

İsa Karakaş, ‘Torba Kanun’ ile çalışma hayatında yaşanan değişikliklere karşı uyardı!

İsa Karakaş, ‘Torba Kanun’ ile çalışma hayatında yaşanan değişikliklere karşı uyardı!

Bosch marka tost makineleri toplatılıyor: “Hemen fişini çekin” uyarısı

Bosch marka tost makineleri toplatılıyor: “Hemen fişini çekin” uyarısı

1.4 milyon TL’lik kombi ve klima! ‘Uygun fiyat’ vaadine inandı, dolandırıldı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Aysel Karadeniz Genç (34) ve eşi, uygun fiyat vaadiyle doğal gaz, kombi ve klima tesisat işi için anlaştıkları firmaya 1,4 milyon TL ödeme yaptı. Teslim edilmeyen cihazlar ve kapatılan iş yerinin ardından çift, dolandırıldıkları iddiasıyla hukuki süreç başlattı.

Demir çeliğin öncü markasından kötü haber! Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Sıddık Kardeşler Haddecilik Sanayi ve Ticaret AŞ, hakkında İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, geçici mühlet kararı verdi. TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 500 SANAYİ KURULUŞUNDAN BİRİYDİ 1967 yılında Karabük’te …