Paris’teki patlamanın ardından Ukrayna asıllı bir Rus gözaltına alındı

Fransa terörle mücadele savcılığından bir kaynak, Ukrayna asıllı Rus adamın Paris’te bir otel odasında kendini patlattıktan sonra gözaltına alındığını söyledi.

Reuters’a konuşan kaynak, pazartesi günü Paris Charles de Gaulle (CDG) Havalimanı yakınlarındaki bir otelde meydana gelen “patlamada ciddi şekilde yanan” 26 yaşındaki adamın itfaiye ekiplerince tedavi edildiğini söyledi.

Kaynak, daha sonra odasında yapılan aramada patlayıcı cihaz üretimine yönelik ürün ve malzemelerin bulunduğunu da sözlerine ekledi. Fransız basınındaki haberlere göre Roissy-en-France komününde yer alan otelde silah ve sahte pasaport zulası da bulundu.

Kaynağa göre, Fransa’nın iç istihbarat teşkilatıyla birlikte çalışan terörle mücadele savcıları, terörist bir komplo ve bomba planına katıldığından şüphelenilen adam hakkında soruşturma başlattı.

Paris’teki Ukrayna ya da Rusya büyükelçilikleri yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Paris CDG havalimanı operasyonlarının etkilenmediğini açıkladı.

Şüphelinin Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinden Rusça konuşan biri olduğu bildirildi. 2014’ten bu yana iç savaşın sürdüğü Donbas, halihazırda büyük ölçüde Rusya’nın istila güçlerinin işgali altında.

Le Monde’a göre, adam kısa süre önce Rus yurttaşlığına geçmiş ve Fransa’ya gelmeden önce iki yıl boyunca Rus ordusunda savaşmış.

Gözaltı, Fransa’nın Nazilerden kurtuluşunun başlangıcı olan Normandiya Çıkarması’nın 80. yıldönümü için üç gün sürecek anma törenleri sırasında gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün Fransa’yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Fransa, Paris Olimpiyatları’nın başlamasına iki aydan az bir süre kala maksimum tehdit alarmına geçmiş durumda. Oyunlar, Ukrayna ve Gazze’deki savaşlarla birlikte karmaşık bir jeopolitik zeminde gerçekleşiyor ve büyük bir güvenlik sorunu teşkil ediyor.

Geçen ay Fransız güvenlik güçleri, Saint-Etienne futbol stadyumunda intihar saldırısı hazırlığında olduğu iddia edilen 18 yaşındaki bir Çeçen’in tutuklanmasıyla oyunlara yönelik ilk saldırı planını engellemişti.

Bu olay, Financial Times’ın Avrupa istihbarat kurumlarının hükümetlerini Rusya’nın kıta genelinde şiddet içeren sabotaj eylemleri planladığı ve hem doğrudan hem de vekiller aracılığıyla gizli bombalama, kundaklama ve altyapıya zarar verme eylemleri hazırlamaya başladığı uyarısını yaptığını bildirmesinden sadece birkaç hafta sonra yaşanmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx