Taylor Swift’in ülke ekonomisine 1 milyar sterlinlik katkısı

ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in “Eras” adlı konser turnesinin biletleri yok satarak rekor kırıyor. Bu ilgi sayesinde milyonlarca hayranın yaptığı harcamalar da konserin verildiği kentlere ve ülkeye ekonomik katkıda bulunuyor. Taylor Swift’in İngiltere’deki 15 konserinin bu ülkenin ekonomisine bir milyar sterlin (41.5 milyar TL) katkı sağlayacağı bildirildi. Şarkıcının Londra’daki Wembley Stadyumu’nda verdiği üç konserde 640 bin bilet satıldı. Ağustosta Londra’da 5 konser daha verecek olan Swift’in İngiltere’de 4,3 milyon bilet satışı yaptığı ve bilet fiyatının ortalama 238 dolar (7.815 TL) olduğu belirtildi.

Hayranların kişi başı ortalama 471 sterlin (19.6 bin TL) harcadığı, Londra’da hafta sonu hayranların otellere, restoranlara, taksilere ve diğer harcamalara ortalama 848 sterlin (35 bin TL) ödediği tahmin ediliyor. Bazı otellerin turne nedeniyle fiyatlarını artırarak gecelik 1.600 sterline (66.4 bin TL) kadar ücret aldığı belirtilirken, konserlerin sadece Londra’nın ekonomisine 300 milyon sterlin (12 milyar 456 milyon TL) katkı sağlayacağı ifade edildi. İngiliz bankası Barclays, Swift’in ekonomiye etkisini “Swiftonomics” diye tanımlarken, şarkıcının katkısının İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını erteleyebileceği bile konuşuluyor. Eras turnesi geçen yıl milyar dolarlık hasılatı aşmıştı.

Londra’da kurulan stantlarda Taylor Swift’in adının, fotoğrafının bulunduğu ürünler satışa çıkarıldı.Tişörtler 40 sterline (1.700 TL), hırkalar 75 sterline (3.200 TL) satılıyor. Şehrin duvarlarına şarkıcının resimleri yapılırken, “Transport For London” şirketi metro istasyonlarına ve otobüs duraklarına yıldızın şarkılarının isimlerini verdi. Taylor Swift’in şarkılarında bahsi geçen Londra’daki mekanlara turistik geziler düzenlendi. Londra’da şarkıcının favori restoranlarından ‘Kentish Delight Kebab’ın da hayranların akınına uğradığı, döner ve kebap için kuyruk oldukları görüldü.

PRENSTEN TEŞEKKÜR

İngiltere Veliaht Prensi William (42) doğum gününü çocukları George ve Charlotte ile birlikte Taylor Swift’in Londra’daki konserini izleyerek kutladı. Prens ve çocukları ardından sahne arkasında şarkıcıyla fotoğraf çektirdi. Fotoğrafta Swift’in sevgilisi Travis Kelce de yer aldı. William dün sosyal medyada fotoğrafı paylaşıp şarkıcıya konseri için teşekkür ederken, Swift de “Doğum günün kutlu olsun” diye cevap verdi. Prensin eşi Kate ise kanser tedavisi nedeniyle konsere gelmedi.

KONSER BİLETİ 657 BİN TL

Taylor Swift’in turnesinin ABD ayağındaki konserler Avrupa’dakilere kıyasla daha “ucuz” olarak nitelendiriliyor. Avrupa’daki en pahalı biletler İsviçre’de satıldı. İsviçre’de Swift’in konserindeki en pahalı kategoride yer alan koltuk 20 bin dolar (657 bin TL) olarak ücretlendirildi. ABD’nin Los Angeles kentindeki en pahalı bilet ise 2.900 dolara (95 bin TL) satıldı. Ancak karaborsada biletler 11 bin dolara (361 bin TL) kadar çıktı. CNBC’ye göre Swift’in konserlerinin bir bilet fiyatı ortalama bin dolar (33 bin TL).

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx