Türk bilim insanı da katkı sağlamış: Çin’in yapay zeka destekli Ay görevi

Çin’in Ay Keşfi Programı ve Yapay Zeka Destekli Araçlar

Son yıllarda Çin, uzay araştırmaları alanında önemli bir aktör olarak kendini kanıtladı ve 2028 yılında gerçekleştirilecek olan Chang’e-8 görevi, ülkenin Ay keşfi konusundaki kararlılığının bir başka kanıtını oluşturuyor. Bu görevde ilk kez bir özel şirket olan Star.Vision, bir Çin uzay misyonunda merkezi bir rol üstlenecek. Ayrıca uluslararası iş birliği, yapay zekanın uzay araştırmalarındaki artan önemini vurguluyor.

Görev kapsamında Ay’a gönderilecek olan iki yapay zeka destekli keşif aracı, Star.Vision ile uluslararası bilim insanlarının iş birliğiyle geliştirildi. Türk bilim insanı Halil Ersin Söken de bu projeye katkı sağlayan isimler arasında yer almakta.

Keşif araçları, otonom olarak birbirleriyle etkileşim kurabilecek, veri ve görev paylaşımı yaparak tek bir robotun başaramayacağı hedeflere ulaşabilecekler. Otonom çalışma kapasitesi, Ay ile Dünya arasındaki iletişim gecikmeleri nedeniyle oldukça kritik bir öneme sahip. Yapay zeka teknolojileri sayesinde keşif araçları, Ay’ın zorlu koşullarına uyum sağlayabilecek şekilde tasarlandı.

Görevin bir diğer önemli unsuru ise Ay’da bir komuta ve iletişim merkezi kurulmasının test edilmesi. Bu merkez, gelecekte planlanan bir Ay üssünün parçası olarak düşünülebilir ve hem daha ileri keşifler hem de potansiyel insanlı görevler için bir başlangıç noktası olabilir.

Chang’e-8 görevi için devam eden hazırlıklar sırasında yapılan araştırmalar, Ay’ın karanlık yüzündeki volkanik patlamaların yaşını inceledi ve önemli bulgular ortaya çıkardı. Bu bulgular, Ay’ın jeolojik tarihi hakkında yeni bir ışık tutarak, Ay’ın karanlık yüzündeki volkanik aktivitenin daha önce düşünüldüğünden daha uzun sürdüğünü gösterdi.

Related Posts

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

PNG formatı 20 yıl sonra büyük değişim geçiriyor

JPEG ve GIF’in tahtını yıllardır paylaşan PNG, nihayet modern bir güncelleme alıyor. Yepyeni özelliklere kavuşacak olan PNG formatı artık HDR, animasyon ve Exif desteğine kavuşuyor.

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.