Türkiye, Suriye için 2 model önerecek

Türkiye ve Suriye Arasında Ekonomik İş Birliği Anlaşması Yapıldı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara – Türkiye ile Suriye arasında yapılan anlaşma ile gümrük kapılarında yapılan aktarmalı taşımaların sınır illerine taşınması ve ardından sonlandırılması kararı alındı. Aynı zamanda, ekonomik entegrasyon için CEPA müzakerelerine başlanması kararlaştırıldı. Suriye, Türkiye’nin tecrübesine ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim programları ve saha ziyaretleri düzenlenecek. Ulaştırma altyapısının güçlendirilmesi ve yeniden imarı için kamu-özel işbirliği ve yap-işlet-devret modelleri hakkında da tecrübeler paylaşılacak.

Türkiye’nin Suriye’ye İhracatında Artış

Türkiye’nin 2025 yılının ilk dört ayında Suriye’ye ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artarak 1 milyar doları aştı. Bu artışın ardından iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler daha da güçlenecek. İki ülke arasında yapılan görüşmeler neticesinde gümrük kapılarındaki aktarmalı taşımaların sınır illerine taşınması ve sonlandırılması hususunda anlaşmaya varıldı. Ayrıca, ekonomik entegrasyon için CEPA müzakerelerine başlanmasına karar verildi. Türkiye, Suriye’nin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim programları düzenleyerek destek sağlayacak. Bu kapsamda ulaştırma altyapısının güçlendirilmesi ve yeniden imarı için de işbirliği yapılacak.

Hedef 30 Milyar Dolarlık İhracat

Türkiye’nin dış ticaret verilerine göre, 2024 yılında yurt dışı müteahhitlik sektöründe 28 milyar 600 milyon dolarlık proje gerçekleştirildi. 2025 yılı için belirlenen hedef ise 30 milyar dolar. Türkiye, dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik firması arasında 43 firmayla 2. sırada yer alıyor.

Tüketici Koruma Çalışmaları ve Gümrüklerdeki Denetimler

Bakan Bolat’ın açıklamalarına göre, tüketici koruma çalışmaları kapsamında 2025 Nisan sonu itibarıyla toplam 157 bin 80 firma denetlendi ve 630.1 milyon TL ceza kesildi. Ayrıca, 1 Ocak-23 Mayıs 2025 döneminde gümrüklerde 19 milyar 680 milyon TL değerinde kaçak eşya ele geçirildi.

Related Posts

Tahsin Ocaklı’dan yeni teklife tepki: ‘AKP iktidarında otomobil satın almak artık hayal oluyor’

AKP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifini eleştiren CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “AKP iktidarında otomobil satın almak artık hayal oluyor!” dedi. Ocaklı, düzenlemeyi engellemek için mücadele edeceklerini belirtti.

Kırgız ekonomisinde alarm zilleri çalıyor

Kırgızistan’da yıllık enflasyon oranı Mayıs 2025’te yüzde 8’e yükselerek Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ulusal İstatistik Komitesi tarafından açıklanan verilere göre bu artışta özellikle gıda ve alkolsüz içecekler ile barınma ve …

Gözler temmuz ayında: Kıdem tazminatında zam kapıda!

Kıdem tazminatı tavanında temmuz ayında önemli bir artış bekleniyor. Memur ve emekli maaş zammına paralel olarak yükselmesi planlanan bu düzenleme, çalışanlar için avantaj sağlayacak. Özellikle işten ayrılmayı düşünenlerin bu değişikliği yakından takip etmesi gerekiyor.

Tarım ÜFE mayısta arttı

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,23, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28,96 artış gösterdi.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Hesap makineleri çıkmıştı ama İran-İsrail savaşı asgari ücretliyi de vurdu! Ara zamda ihtimaller neler?

İsrail -İran çatışmaları başlamadan önce, petrol fiyatları bu noktaya gelmeden önce küçük de olsa bir düzenleme yapılacağı konuşuluyordu. Asgari ücretliye temmuz ayında ara zam olur mu? Ekonomist Tunç Şatıroğlu SÖZCÜ TV ekranlarında anlattı.