Vücut dönüp kendine saldırıyor: Bu hastalığa dikkat !

Lupus Hastalığı: Belirtiler, Etkiler ve Tedavi Yöntemleri

Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan lupus hastalığı, vücudun birçok organını etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Lupus, özellikle cilt, göz, kas iskelet sistemi ve iç organlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yıldırım, Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Meryem Can, lupus hastalığının cilt, göz ve iç organlarda oluşturduğu etkileri ve tedavi yöntemlerini anlatarak hastalığın çok yönlü tedavi gerektirdiğini vurguladı.

Lupus hastalığı göz sağlığını da tehdit ediyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yıldırım, lupus hastalığının göz sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturabileceğine dikkat çekti. Lupusun gözün ön tarafından arka tarafına kadar pek çok bölgeyi etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Yıldırım, “Gözün yüzey kısmında kızarıklıkla seyreden tablolar ortaya çıkabilir. Bunun dışında yüzeyde bozulmalar ve kuru göz sendromu da lupusun neden olabileceği sorunlar arasındadır” dedi. Bazı hastalarda gözün iç tabakalarında tutulum olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, özellikle retina ve görme siniri üzerinde tahribata yol açabileceğini ifade etti.

Göz şikayetlerinde erken müdahale önemli

Lupus hastalarında göz tutulumu meydana geldiğinde erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Yıldırım, gözde batma, kızarıklık, ağrı veya görme kaybı yaşandığında mutlaka göz hekimine başvurulması gerektiğini söyledi. “Lupus hastalığının sistemik olarak kontrol altına alınması, göz tutulumu riskini de azaltır” diyen Prof. Dr. Yıldırım, göz sağlığını korumak adına düzenli göz muayenelerinin aksatılmaması gerektiğini vurguladı. Göz yüzeyi etkilenmişse gözyaşı damlaları kullanılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yıldırım, retinada veya görme sinirinde bir problem varsa immün modülatör tedavilerle hastalığın kontrol altına alınabileceğini belirtti.

Lupus Hastalığı: Cilt Belirtileri ve Tedavisi

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, lupus hastalığının vücuttaki birçok sistemi etkileyebileceğini belirterek, özellikle deri üzerinde belirgin bulgular oluşturduğunu ifade etti. Hastalığın farklı evreleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Balevi, “Lupusun akut döneminde burun üstünde başlayıp burun kenarlarına doğru yayılan kelebek kanadı şeklinde kızarıklık olabilir. Bununla birlikte yine aynı dönemde ağızda yaralar ve bazı hastalarda yaygın kızarık döküntüler meydana gelebilir…”

Tedavide lokal kortizonlu kremler veya da ilaçlar kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Balevi, lupus hastalığının küretif bir tedavisinin olmadığını ve multidisipliner yaklaşımla takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Lupus Hastalığı: Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Meryem Can, lupus hastalığının kronik iltihaplı romatizmal bir hastalık olduğunu belirterek, özellikle kadınlarda daha sık görüldüğünü ifade etti. Kadın erkek oranının yaklaşık 9’a 1 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Can, “Lupus, bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle vücutta iltihaplanma ve organ hasarları meydana gelir” dedi.

Lupus Hastalığı: Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri

Lupus hastalığında en sık karşılaşılan belirtilerin deri döküntüleri, saç dökülmesi, halsizlik ve yorgunluk olduğunu belirten Prof. Dr. Meryem Can, özellikle güneşe maruz kaldığında yüzde döküntülerin belirginleştiğini söyledi. Bazı hastalarda açıklanamayan düşükler ve kansızlık da görülebileceğini ifade eden Prof. Dr. Can, “Tedavi sürecinde düzenli olarak romatoloji uzmanına başvurulması çok önemlidir. Lupus hastaları ömür boyu tedavi görmeli ve düzenli kontrollerini ihmal etmemelidir” diye konuştu.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir