Yapımı süren her 3 enerji projesinden 2’si temiz kaynaklı

Dünya genelinde yapılmakta olan 1412 gigavat kapasiteli enerji projelerinin %67’si temiz enerji projelerinden oluşmaktadır.

Gün geçtikçe, yenilenebilir ve nükleer enerji kaynaklarına dayalı projeler dünya çapında daha da önem kazanmaktadır. Düşük karbonlu temiz enerji kaynakları, birçok ülkenin enerji politikalarında stratejik bir öncelik haline gelmiş ve bu alana yapılan yatırımlar gitgide artmaktadır.

Global Energy Monitor tarafından sağlanan verilere göre, küresel enerji kurulu gücü yaklaşık 7,909 gigavat seviyesindedir.

Kurulu kapasiteye sahip olan kömür santralleri 2,143 gigavat ile ilk sırada yer almakta olup, onu 2,135 gigavat ile petrol ve doğal gaz projeleri takip etmektedir. Hidroelektrik santralleri 1,216 gigavat, rüzgar enerjisi 1,000 gigavat ve güneş enerjisi ise 925,166 megavata kadar kapasiteye sahiptir.

Şu anda dünyada yapım aşamasında olan 1,412 gigavat kapasiteli enerji projelerinin %67’si temiz enerji projelerinden oluşmaktadır. Toplamda, 946,574 megavatlık temiz enerji projelerinin 343,192 megavatı güneş enerjisinden, 267,224 megavatı hidroelektrik enerjiden, 251,396 megavatı rüzgar enerjisinden ve 74,925 megavatı ise nükleer enerji projelerinden oluşmaktadır.

Yapım aşamasında olan projeler arasında, en düşük kapasiteli olanları 7,957 megavatla biyokütle ve 1,880 megavatla jeotermal kaynaklar oluşturmaktadır.

ASYA ÖNDE GİDİYOR

Enerji krizlerinden kaçınmak isteyen pek çok ülke, yerli ve sürdürülebilir kaynaklara dayalı projelere ekonomik ve jeopolitik faktörlerin de yardımıyla öncelik vermektedir.

Planlanan temiz enerji projelerinin %82,6’sı Asya’da yer almaktadır. Bu bölgede 782,469 megavatlık kapasite inşa edilmektedir. Yüksek enerji talebi olan ülkelerin bulunduğu Asya, söz konusu kapasite artışı ve planlanan stratejik yatırımlarla küresel yenilenebilir enerji dönüşümündeki liderliğini güçlendirmektedir.

Amerika kıtasını 74,447 megavatla takiben Avrupa’da toplam 51,085 megavat kapasiteli yenilenebilir ve nükleer enerji projelerinin yapımı devam etmektedir. Afrika’da ise 30,318 megavat, Okyanusya ülkelerinde ise 8,256 megavat kapasiteli projeler üzerinde çalışmalar hızla devam etmektedir.

Related Posts

Tahsin Ocaklı’dan yeni teklife tepki: ‘AKP iktidarında otomobil satın almak artık hayal oluyor’

AKP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifini eleştiren CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “AKP iktidarında otomobil satın almak artık hayal oluyor!” dedi. Ocaklı, düzenlemeyi engellemek için mücadele edeceklerini belirtti.

Kırgız ekonomisinde alarm zilleri çalıyor

Kırgızistan’da yıllık enflasyon oranı Mayıs 2025’te yüzde 8’e yükselerek Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ulusal İstatistik Komitesi tarafından açıklanan verilere göre bu artışta özellikle gıda ve alkolsüz içecekler ile barınma ve …

Gözler temmuz ayında: Kıdem tazminatında zam kapıda!

Kıdem tazminatı tavanında temmuz ayında önemli bir artış bekleniyor. Memur ve emekli maaş zammına paralel olarak yükselmesi planlanan bu düzenleme, çalışanlar için avantaj sağlayacak. Özellikle işten ayrılmayı düşünenlerin bu değişikliği yakından takip etmesi gerekiyor.

Tarım ÜFE mayısta arttı

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,23, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28,96 artış gösterdi.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Hesap makineleri çıkmıştı ama İran-İsrail savaşı asgari ücretliyi de vurdu! Ara zamda ihtimaller neler?

İsrail -İran çatışmaları başlamadan önce, petrol fiyatları bu noktaya gelmeden önce küçük de olsa bir düzenleme yapılacağı konuşuluyordu. Asgari ücretliye temmuz ayında ara zam olur mu? Ekonomist Tunç Şatıroğlu SÖZCÜ TV ekranlarında anlattı.