Yeni kriz! Evrendeki genişleme beklenenden daha hızlı

Hubble Sabiti Çelişkisi: Evrendeki Genişleme Beklenenden Daha Hızlı

Duke Üniversitesi’nden fizikçi Dan Scolnic liderliğindeki bir ekip, 320 milyon ışık yılı uzaklıktaki Saç kümesi (Coma galaksi kümesi) üzerinde yaptığı ölçümlerle evrenin genişleme hızındaki çelişkiyi derinleştirdi.

Hubble Sabiti Nedir?

Hubble Sabiti, evrenin ne kadar hızlı genişlediğini ölçmek için kullanılan bir değerdir. Ancak bu sabit, farklı ölçüm yöntemleriyle farklı sonuçlar vermektedir. Scolnic’in ekibi, yakın mesafelerde yapılan ölçümleri kullanarak evrenin 76.5 kilometre/saniye/megaparsek hızla genişlediğini belirlemiştir.

Bu değer yıldızların ışık şiddetine dayanarak yapılan ölçümlerle uyumludur. Ancak, evrenin erken dönemlerinden kalan ışığın (kozmik mikrodalga arka plan ışınımı) ölçümleri, genişleme hızını 67.4 kilometre/saniye/megaparsek olarak göstermektedir.

Hassas Bir Şekilde Hesaplandı

Scolnic ve ekibi, Saç kümesinin uzaklığını Tip Ia süpernovalar kullanarak daha önceki tahminlerle eşleştirmiştir. Bu sayede, kümenin 321 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu doğrulanmıştır. Elde edilen bu mesafe verisi, genişleme hızını daha hassas bir şekilde hesaplamayı mümkün kılmıştır.

Scolnic, “Bu ölçümler, Hubble Sabiti’nin en hassas değerlerinden birini elde etmemizi sağladı. Ancak çelişkileri çözmek yerine, daha büyük bir sorunun kapısını araladık.” konuyu diyerek yorumlamıştır.

Teorileri Yeniden Gözden Geçirmek Gerekli

Evrenin genişleme hızıyla ilgili bu çelişki, modern kozmolojinin en büyük bilmecelerinden biri haline gelmiştir. Bilim insanları, ya mevcut modellerde büyük bir hata olduğunu ya da henüz keşfedilmemiş fiziksel bir gerçeğin bu çelişkiden sorumlu olduğunu düşünmektedir.

Bu durum, evrenin genişleme sürecini açıklayan mevcut teorileri yeniden gözden geçirme gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Related Posts

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

PNG formatı 20 yıl sonra büyük değişim geçiriyor

JPEG ve GIF’in tahtını yıllardır paylaşan PNG, nihayet modern bir güncelleme alıyor. Yepyeni özelliklere kavuşacak olan PNG formatı artık HDR, animasyon ve Exif desteğine kavuşuyor.

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.